pinterest twitter facebook YouTube Follow us on YouTube close menu-button reveal email Reading time twitter fat-arrow-down Google + Globe icon facebook icon

Heb je je ooit afgevraagd waarom wij vrouwen iedere maand ongesteld moet zijn? Iedere maand komt je eicel, als het niet bevrucht is, los, samen met het baarmoederslijmvlies. Vaak komt je menstruatie op de meest onhandige momenten, of niet soms?

Hoe menstruatie werkt

Iedere maand vinden cyclische veranderingen plaats in de eierstok en baarmoeder, ter voorbereiding van een zwangerschap. Aan het begin van iedere maandelijke cyclus is het baarmoederslijmvlies dun. Daarna bouwt het zich op gedurende de maand en dan, als de bevruchting niet plaatsvindt, wordt het grootste gedeelte van de laag uitgescheiden in de vorm van menstruatie.

Ovarian cycle
Uterine cycle

Deze veranderingen worden veroorzaakt door de volgende hormonen: oestrogeen, progesteron, het follikelstimulerend hormoon (FSH)  en het luteïniserend hormoon (LH). Elk hormoon heeft een verschillende rol in de cyclus:

periods-swear-box-bg
  • FSH; zorgt ervoor dat een eicel volgroeit in een eierstok en stimuleert het vrijkomen van oestrogeen
  • Oestrogeen; schakelt de productie van FSH uit zodat slechts één eicel volgroeit iedere cyclus en stimuleert het vrijkomen van LH
  • LH; zorgt voor het vrijkomen van de volgroeide eicel uit de eierstok (ovulatie of eisprong)
  • Progesteron; onderhoudt het baarmoederslijmvlies. Tijdens de menstruatie is het progesteronpeil laag

Zoals je kunt zien komen deze schommelingen niet meer voor als vrouwen aan de pil zijn. Dat betekent dat de eicel zich niet ontwikkelt, er geen eisprong plaatsvindt en er weinig opbouw van het baarmoederslijmvies is.

menstrual cycles compared normal vs on the pill
Dus als die cyclische schommelingen er niet zijn, waarom worden vrouwen dan ongesteld wanneer zij de anticonceptiepil nemen?

De “menstruatie” die plaatsvindt tijdens het nemen van hormonale anticonceptiemiddelen heet eigenlijk onttrekkingsbloeding. Deze bloeding wordt veroorzaakt door een verandering in de dosering van hormonen in het anticonceptiemiddel. Dit kan gebeuren tijdens de placeboweek van een 28-daagse pil, tijdens de week van iedere maand waarin een pleistergebruiker geen pleister gebruikt of tijdens de lagedosisweek van een langecycluspil. Deze verandering in dosering zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies net genoeg verzwakt is om enig bloeden te veroorzaken. Het zijn doorgaans lichtere bloedingen dan een normale menstruatie.

Uterine lining

Medisch gezien zijn onttrekkingsbloedingen niet noodzakelijk wanneer je een gecombineerd hormonaal anticonceptiemiddel neemt, aangezien het baarmoederslijmvlies zich niet opbouwt zoals het normaal doet wanneer je geen hormonaal anticonceptiemiddel gebruikt.