pinterest twitter facebook YouTube Follow us on YouTube close menu-button reveal email Reading time twitter fat-arrow-down Google + Globe icon facebook icon

Heb je een vraag over anticonceptie of menstruatie? Behoefte aan meer informatie bij het afwegen van jouw opties? Bang dat je je dokter een domme vraag stelt? Hopelijk kunnen wij hier een aantal van je vragen beantwoorden.

Wat is het meest effectieve anticonceptiemiddel voor het voorkomen van zwangerschap?
Het gecombineerde orale anticonceptiemiddel, de alleen-progestageenpil, de vaginale ring en de anticonceptiepleister zijn allemaal meer dan 99% effectief, indien zij op de juiste wijze worden gebruikt. De prikpil, het implantaat, het IUS en het IUD zijn eveneens allen meer dan 99% effectief.

Kunnen alle vrouwen gecombineerde anticonceptiemethodes zoals de pil, pleister of vaginale ringen gebruiken?
Gecombineerde anticonceptiemiddelen zijn niet geschikt voor sommige vrouwen vanwege het oestrogeen dat zij bevatten. Hieronder vallen vrouwen boven de 35 en zij die roken, vrouwen met zwaar overgewicht, vrouwen met bepaalde klachten zoals migraïne met aura, en vrouwen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Zal minder vaak ongesteld worden door de pil, pleister of vaginale ring mijn toekomstige vruchtbaarheid uitstellen of beïnvloeden?
Nee, minder vaak ongesteld worden met behulp van deze anticonceptiemiddelen zal niet je toekomstige vruchtbaarheid uitstellen of beïnvloeden.

Als ik minder vaak ongesteld word, wordt het dan niet gewoon ‘opgespaard’?
Nee, dit is volledig een mythe. Medisch gesproken hoef je niet iedere maand ongesteld te worden als je hormonale anticonceptiemiddelen neemt. Ga voor meer informatie hierover naar deze pagina.

Waarom is de pillen-‘periode’ net zo lang met dezelfde maandelijkse lengte als een werkelijke menstruatie?
De maandelijkse pillen-‘periode’ is kunstmatig en niet biologisch en er is geen medische reden om het toe te passen. De redenen hiervoor stammen uit culturele en sociale druk tijdens de jaren ’50 en ’60, toen de pil werd uitgevonden. Het imiteren van de natuurlijke menstruatiecyclus maakte de pil acceptabeler in die eerste jaren.

Is hormonale anticonceptie wel veilig?
Jazeker, hormonale anticonceptiemiddelen zijn er al meer dan 50 jaar en worden door miljoenen vrouwen gebruikt om vat te krijgen op hun vruchtbaarheid. Ieder lichaam is echter anders, dus sommigen van ons reageren er op andere manieren op. Raadpleeg je arts over mogelijke bijwerkingen en risico’s voor jou.

Hoe kan ik hier met mijn dokter over praten?
Als je vragen hebt over menstruatie en hoe je je periodes kan uitstellen; praat dan met je dokter over de verschillende anticonceptie mogelijkheden en welke voor jou geschikt zijn.

Wat betekent verminderen? Hoe vaak zal ik ongesteld worden?
Afhankelijk van het anticonceptiemiddel dat je gebruikt, kun je 0, 2+, 4 of 5-13 keer per jaar ongesteld worden. Je kunt hier er meer over lezen.